SMMM Stajından Sayılan Süreler

    Yönetmenlik hükümleri uyarınca resmi tatil ve yasal izinlerde ve Tesmer tarafından düzenlenen eğitim veya değerlendirmelerde geçen süreler ile bilgisayar, yabancı dil kursları ile yüksek lisans ve doktora eğitiminde geçen süreler stajdan sayılır. Bu çalışmaların stajdan sayılma koşulları aşağıdaki gibidir.

1- Yabancı dil kurslarının 6 aylık süresi ile bilgisayar eğitimine ilişkin kursların 3 aylık süresi stajdan sayılır. Ancak stajyer bu kurslardan ikisine de devam etmişse ancak toplam altı aylık süre stajdan sayılır.

2- İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Finansman, Denetim ve Vergi ile ilgili alanda yüksek lisans eğitimi görenlerin bu eğitimde geçen süreleri, yüksek lisans diplomasının ve tezinin teslim edilmesi koşuluyla bir yıl olarak stajdan sayılır. Tezsiz yüksek lisans eğitimi yapanlarda bu süreden yararlanabilirler. Bu haktan yararlananlar, yabancı dil veya bilgisayar eğitimi ile ilgili haktan yararlanamazlar. 


3- Yukarıda sayılan kanunlarda doktora yapmış olanların ise, bu eğitimde geçen sürelerinin 18 ayı, doktora diploması ve tezinin verilmesi koşuluyla staj süresi olarak değerlendirilir. Bu haktan yararlananlar ise, yüksek lisans, yabancı dil ve bilgisayar eğitimi ile ilgili haktan yararlanmazlar. 

4- Kanunun belirlediği alanların dışında lisans eğitimi yapanlardan, bu yönetmenlikteki alanlarda yüksek lisans ya da doktora derecesine sahip olanlar staj süreleri normal aday Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler gibidir. Diğer bir ifade ile bu adaylara ait staj süreleri iki yıl olup, yüksek lisans ve doktoradan dolayı stajdan sayılan hallerden yararlanamazlar.

Stajyerler eğitim faaliyetlerini (Bilgisayar, Yabancı Dil) ile ilgili devam edecekleri kursların TÜRMOB tarafından kabul edilip edilmediğine dikkat etmelidirler. TÜRMOB’un kabul etmediği eğitim programları veya kurslarda geçen süreler kesinlikle stajdan sayılmayacaktır. Bu tür eğitimlere devam etmek isteyenler stajyerlerin odalarından veya Tesmer’den ayrıntılı bilgi almaları olası yanılgıları ortadan kaldıracaktır.

6 thoughts on “SMMM Stajından Sayılan Süreler

  • 18 Aralık 2017 tarihinde, saat 12:23
    Permalink

    arkadaşlar sınav kazandıktan sonra odaya kayıt olma süresi varmı ? mesela 2015 yılı 1. döneminde sınavı kazanan bir meslek mensubu bugün gidip ismmo ya kayıt olabilirmi? geçmiş yıl aidatı gibi bir bedel isteme hakları yok öyle değilmi?

  • 27 Aralık 2017 tarihinde, saat 12:24
    Permalink

    Sınav sonuçlarının ilanından itibaren 3 yıl içinde stajınızı başlamak zorundasınız. stajyerlerden herhangi bir aidat alınmıyor.

    • 17 Şubat 2018 tarihinde, saat 15:25
      Permalink

      Doğum izninizde raporlu olduğunuz için SGK hizmet dökümünde raporlu olduğunuz günler görünmeyecektir. Stajınız bittiğinde günlerinizin toplam 1080 iş günü olarak hesaplanır yani raporlu günler stajdan sayılmaz.

  • 27 Eylül 2018 tarihinde, saat 18:08
    Permalink

    merhabalar ben uzun zamandır muhasebe mesleğini yapan ticaret lisesi mezunuyum. fakat belge almak için hiçbir girişimde bazı sebeplerden dolayı bulunmadım. şuan aynı mesleği yapmaktayım. üniversiteyi de açıköğretim iktisattan evlilik nedeni ile 1. sınıfta bıraktım. şuan sm olmak için neler gerekli. bilgisi olan arkadaşlar var ise bilgi verebilirler ise sevinirim. teşekkürler

    • 29 Eylül 2018 tarihinde, saat 10:43
      Permalink

      Merhaba,
      Yapılan değişiklikle serbest muhasebecilik (SM) mesleği kaldırıldı. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) olabilmeniz için 4 yıllık Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülteden mezun olmanız gereklidir. Detaylı bilgi için Şurayı tıklayabilirsin.

Bir yanıt yazın